Va place site-ul nostru?

miercuri, 9 martie 2011


Muntele Fuji

Muntele Fuji este un vulcan situat în partea centrală a insulei principale din arhipelagul Japoniei (insula Honshu), în nordul peninsulei Izu şi la vest de Tokio. Aflat la graniţa dintre prefecturile Shiuzo şi Yamanazi, este înconjurat de o zonă deluroasă şi iese în evidenţă prin înaltime (3.776 m), fiind muntele cel mai înalt din Japonia, dar şi prin frumoasa lui formă conică, simetrică. Din orice unghi ar fi privit, muntele Fuji oferă o înfăţişare aproape neschimbată.
Vârful muntelui se găseşte la coordonatele 35°21'35" N, 138°44'02" E.
În trecut muntele Fuji mai era cunoscut în Japonia şi sub numele Fuji-yama, denumire care în prezent nu mai este folosită decât în afara ţării. Trebuie precizat că partea -san din nume înseamnă munte şi nu are nimic de a face cu titlul san folosit pentru persoane (însemnând domnuldoamna).
Prima escaladare cunoscută este cea a unui călugăr anonim din anul 663.
Geologie

Ultima eruptie a vulcanului Fuji a avut loc în decembrie 1707 şi a durat până în ianuarie 1708, cenuşa şi fumul ajungând până la Tokio (numit Edo la aceea vreme).
Vulcanul Fuji, având un crater secundar cu un diametru de 600 metri şi conţinând trei focare: Komitake, Ko-Fuji şi Shin-Fuji, se găseşte situat pe linia de fractură cunoscută sub denumirea de Cercul de foc al PAcificului , la limita dintre trei plăci tectonice: placa euro-asiatică, placa Ohotsk şi placa Filipinelor. Este considerat ca un vulcan activ cu o probabilitate redusă de erupţie.
Cercetătorii vulcanologi şi geologi consideră că vulcanul a trecut prin patru faze în evoluţia sa:
  • Sen-komitake: un strat de andezit situat în adâncul muntelui;
  • Komitake Fuji: stratul următor, din bazalt, în vechime de mai multe sute de mii de ani;
  • Vechiul Fuji: vechi de cca 100.000 de ani;
  • Noul Fuji: ultimul strat de roci, luând naştere înainte cu circa 10.000 de ani.
Popularitate

  • Muntele este considerat sacru în religia şintoistă motiv pentru care probabil primul care a escalat muntele a fost un călugăr.
Din acelaşi motiv accesul pe munte era interzis femeilor până în perioada "Meiji"
  • Azi este muntele unul dintre cele mai mari atracţii turistice din Japonia, vara fiind zilnic circa 3000 de turşti pe vârf, fiind un munte relativ uşor de urcat.
O deosebită panoramă fiind răsăritul soarelui peste Oceanul Pacific văzut de pe munte, pentru aceasta mulţi turişti înoptează pe munte în corturi.
  • Vulcanul este considerat datorită conului său simetric unul dintre cel mai frumos munte din lume, fiind pentru pictori, poeţi o temă preferată.
Prima reprezentare grafică a muntelui datează din secolul al XI-lea fiind renumita operă de artă "Katsushika Hokusai" cu 36 de tablouri .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu