Va place site-ul nostru?

vineri, 11 martie 2011

Cutremur de 8,9 grade in Japonia. Un tsunami cu valuri de 10 m a izbit coastele nipone


S-a emis alertă de tsumani şi pentru Rusia, Taiwan şi Hawai.

Japonia lovită de tsunamiJaponia este lovită de Tsunami, după ce un cutremur de 8,8 s-a produs în acesată dimnineaţă la 326 de kilometri de Tokyo. aria de manifestare a cutremuruli este de 380 de kilometri.
La Tokyo s-au produs mai multe incendii, iar acoperişul unei clădiri unede avea loc o ceremonie de absolvire s-a prăbuşit. Oamenii evacuează clădirile din jurul portului.
Cel mai afectat oraş până în acest mnoment este Onahama, unde au fost luate de valuri case şi maşini. Coasta pacifică a prefecturilor Miyagi, Aomori, Fukushima, Ibaraki, Iwate, Chiba, precum şi în micul arhipelag Izu vor fi uternic afectate. Oamenii sunt pregătiţi să părăsească zona.



Seism foarte puternic in arhipelagul nipon, urmat de valuri de peste 10 metri care au maturat coastele Japoniei, spulberand casele in drumul lor navalnic. Cutremurul de vineri dimineata din Japonia a avut 8,9 grade pe scara Richter. Nori negri de fum s-au ridicat deasupra portului din Tokyo si mii de oameni au iesit in strada.
Posturile de televiziune nipone au transmis imagini cu masini luate de ape, cu sute oameni in strada si cu angajati din Tokio care incercau sa-si tina computerele pe birou. Tsunamiul care a urmat cutremurului a adus valuri de peste 10 metri. Numeroase replici puternice de peste 7 grade pe scara Richter au fost resimtite de populatia inspaimantata care a iesit pe strazi.

Fortele de securitate au intrat in stare de alerta, iar transporturile feroviare au fost paralizate. Traficul aerian pe aeroportul Narita din Tokio a fost intrerupt. Agentia de Meteorologie din Japonia a emis o alerta de tsunami pentru Japania, Rusia, Guam, Taiwan, Filipine, Indonezia si Hawaii. Potrivit CNN, specialistii avertizeaza ca valurile de tsunami ar putea distruge zonele de coasta, chiar daca sunt departe de epicentru. Pentru aceste zone se asteapta valuri de peste 6 metri.
Unda seismica a lovit la ora 2:46 PM (ora locala), a durat aproximativ doua minute, iar epicentrul a fost la 380 de kilometri nord-est de capitala, Tokio. Cel mai afectat oras a fost Miyagi. Imediat dupa anuntul privind cutremurul, cursul yenului a scazut brusc in raport cu dolarul.  Miercuri seara, un alt cutremur de 7,2 grade nu a provocat mari pagube materiale si nici ranirea sau moartea unor oameni. Alerta de tsunami a fost emisa, dar nu au fost inregistrate pagube importante.

3 comentarii:

  1. ce val frumos am facut surf pe valuri de astea , da sincer ii cam mic se putea si mai bine:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Mda...Remus..parca te vad facand surf acolo :)) pa o scandura...=))

    RăspundețiȘtergere
  3. Da tu ai intrat cu masina aia in sant?
    Tiam zis sa nu mai urci beat la volan...

    RăspundețiȘtergere